Der er så utroligt meget at vide om aber. I dag vil jeg dele lidt mere om, hvad jeg har lært om aber. Vidste du at de fleste aber lever i træer? Og, at det er derfor de har de her lange, lange arme – så de kan svinge sig rundt.

Der findes omkring 300 arter aber med de mindste dværgsilkeaber omkring 100-500 gram og de største – gorillaerne – omkring 200 kg.

Aber opfører sig lige som mennesker

Ok, det er sikkert ikke en overraskelse. Du har sikkert også set, at aber på mange måder minder en del om os. Det er måske ikke så mærkeligt, eftersom både aber og mennesker er primater. Men, vidste du at aber kan dominere, vise omsorg og pleje hinanden? Du har sikkert set aber i zoologisk have der sidder og nusser og hygger sig sammen.

Men aber kan også blive aggressive overfor hinanden, for eksempel to hanner, der begge interesserer sig for den samme hun. Mere interessant er det måske at aber kan finde på at give hinanden ”gaver” som for eksempel et stykke frugt. Hanner der giver gaver til hunner, har nemmere ved at få hunnens interesse! Hmm…måske lige netop der minder aberne meget om os mennesker.

Aber som udtryk for religion og kultur

Det er lidt interessant hvordan aber har været brugt i mange forskellige kulturer og religioner som symboler på godt og ondt. Tænk blot på de tre siddende abe – ikke tale ikke se, ikke høre.

I Hinduismen dyrkes abeguden Hanuman, mens i kristendommen er aber kædet sammen med forfængelighed. I buddhismen er aberne et billede på det menneskelige ideal der ikke siger, gør, eller hører noget ondt. Lær mere om aber i forskellige religioner og kulturer her: Gyldendal Den Store Danske – Aber.

Abernes sprog

Aber laver også en del lyde. De kan smække med deres læber for at vise deres utilfredshed eller hvis de vil have opmærksomhed fra andre aber. Helt naturligt har de også advarselstegn der kan bruges til at advare resten af flokken om et rovdyr. Chimpanser har for eksempel 19 forskellige advarselstegn.

Categories: Aber