Okay så jeg elsker bare aber. Så er det sagt. Og hvorfor ikke? Kan du vise mig én der ikke synes aber er sjove? Aber er så hylende morsomme at se på, og jeg ville ønske jeg kunne have en her i min lejlighed.

Jeg har altid været fascineret af aber. Måske er det fordi vi bor så tæt på Zoologisk Have. Vi plejede at have et familie årskort til Zoologisk Have, og der var flere år hvor det nærmest var fast søndagsrutine at tage i Zoologisk Have og opdag et nyt dyr. I dag er det kun mig der tager i haven. Resten af familien har deres andre interesser.

Hyggelige aber

Jeg besøger aberne i Zoologisk Have især når jeg er trist, har haft en dum dag, eller hvis jeg lige har brug for en pause i hverdagen.

Aber laver mange sjov og finurlige ting. Når jeg står inde i Zoologisk Have og kigger på chimpanserne foregår der jo så mange forskellige ting i flere forskellige grupper. Det er underholdende og befriende at studere hvordan én abe kan sidde helt alene, og så kommer en anden forbi for at holde den med selskab, og nusse den lidt i nakken. Samtidig er der gang i den oppe under taget hvor andre aber svinger rundt og leger med hinanden. Og nedenunder sidder en mor med sin unge på maven.

Ja, der er noget hyggeligt ved aber! Og jeg forlader altid deres bure i bedre humør end da jeg kom.

Aberne og os

Aber er jo på mange måder lige som os. De har brug for at være sammen, og lidt alene, de nusser og giver hinanden små gaver, de får unger, og de har travlt med alt muligt. Aber har følelser og kan blive kede af det, og så er de heldigvis også ret gode til at vise glæde. Måske lidt bedre end os.

Det viser sig også, at forskere har fundet DNA beviser der tyder på at både chimpansen, bonoboen og mennesket har haft en fælles forfader for over seks mio. år siden i Afrika. Det betyder ikke at vi er nedstammet fra aberne, blot at vi har samme forfader. Jeg er ikke helt sikker på forskellen, men det er noget jeg håber at lære mere om, på mit job i Zoologisk Have. Ja, jeg har fået job. Du kan læse mere om det i min næste blog.

Categories: Aber