Dyrene i Zoologisk Have får træning for at styrke deres velfærd og for at sikre de får rørt sig. De får for eksempel belønning for at bevæge sig forskellige steder i deres anlæg. Dyrepasserne er nødt til at få dyrene til at flytte sig, når der skal gøres rent eller hvis der skal laves om på eller repareres på deres anlæg. De store pattedyr bliver også trænet i for eksempel at åbne munden, så dyrelægen kan tjekke deres tænder.

Motion og legetøj

Aber er helt specielle når det kommer til træning. De har brug for rigtigt meget stimulans og mange udfordringerder efteraber (!) deres adfærd i regnskoven. I Zoologisk Have har abejunglen derfor masser af reb og træer som aberne kan svinge sig i. De har også legetøj som bildæk og spande, som de flytter rundt på og kan kravle på.

Aber skal også have halm så de kan ligge sig blødt når de har brug for at slappe af eller ligge med deres unger.

Lige som mennesker, skal aber have vitaminer og en god kost. Aber spiser overvejende grønt og frugt. De snupper også gerne lidt insekter. Nogle abearter supplerer med kød og alle aber spiser bark, blade og andet fra træerne i regnskoven.

Plante- og kødædere

Interessant er det at gorillaerne (som der ikke er nogen af i Københavns Zoo) næsten udelukkende spiser bark, blade, stammedele, rødder og frugt. Og det på trods af at de er den største art. En gorilla han kan blive næsten 200 kg. Det betyder at de er nødt til at indtage store mængder planteføde. Mia, min dyrepasser ven, fortæller mig, at det formentlig er én af årsagerne til at Zoologisk Have engang i 80erne solgte eller gav deres gorillaer væk.

Andre abe arter vil spise hjorte og andre smådyr som de jagter i flok. Chimpanser jager også, ofte for at beskytte flokken og deres territorium, men også for at spise. En gruppe chimpanser kan gå efter leopardunger eller andre aber. Chimpanser kan også lave værktøj af små grene som de bruger til for eksempel at fiske termitter ud af et termitbo.

At passe aber er som at passe mennesker! Der skal sørges for både motion og mad,  intelligent leg og et godt socialt liv. Det sociale er nok den største udfordring for aber og andre dyr i fangenskab. Undertiden opstår der arrigskab og slåskampe mellem aber og så må dyrepasserne finde på løsninger som undertiden at sætte aberne i forskellige anlæg.

Categories: Aber