Aber florerer i vores kultur på mange måder, tænk bare på cirkus og film. Cirkusaber er der vist ikke mange af mere, men vi elsker stadig at lave film med aber. Bare for sjov! Her er en gennemgang af nogle af de berømte aber i popkulturen.

Abu og Aladdin

I den første Aladdin film fra 1992, møder vi Abu, en lille abe, som er Aladdins trofaste følgesvend mens de prøver at stjæle lidt mad. Abu og Aladdin er bedste venner og Abu kan vise jalousi hvis Aladdin bruger tid på andre.

Aladdin og Abu møder et par sultne børn, på udkig efter mad. Abu er først slet ikke indstillet på at dele den mad, de lige har stjålet, men da han ser hvordan Aladdin gavmildt giver dem alt sin mad, bliver han inspireret til at gøre det samme.

Jack i Pirates of the Caribbean

Prates of the Caribbean er en filmserie fra Walt Disney. Aben Jack blev spillet af mindst fire forskellige Capuchin aber. I Den Sorte Forbandelse (2003), blev Jack spillet af en 10-årig hun kaldet Tara og en 10-årig han  med navnet Levi, mens Chiquita (hun) og Pablo (han) spillede Jack i Død Mands Kiste (2006) og i Verdens Ende (2007).

Aben Jack er Hector Barbossas abe. Da Hector finder skatten på Isla de Muerta bliver aben forbandet sammen med resten af Barbossa mandskab, og bliver udødeliggjorte. Aben Jack bliver gennem filmene brugt som symbol på fare og ulykke.

Rafiki i Løvernes Konge

I Disneys Løvernes Konge fra 1994 møder vi aben Rafiki, som er en Mandrill. I begyndelsen af filmen får Rafiki, som ven af løvekongen, til opgave at fremvise den nyfødte løveunge, Simba, til resten af jungledyrene, så de kan bukke for den fremtidige konge.

Rafiki spiller en væsentlig rolle da han senere i filmen, efter at Simba er forsvundet og menes død, følger Simba’s lugt og finder ham i junglen hvor Simba har levet i flere år. Rafiki overbeviser Simba til at vende tilbage og tage sit kongerige tilbage. Ved filmens slutning er det Rafiki der løfter Simba og Nalas nyfødte unge op i luften til fremvisning for resten af jungledyrene.

Ham III

I tegneserie-filmen ”Space Chimps” (rumaber) fra 2008 tager aberne ud i rummet. En rumsonde er forsvundet og NASA sender et særligt hold af rumaber ud. I spidsen for holdet er Ham III som oprindeligt var en cirkusabe, og som er barnebarn til den første chimpanse der blev sendt ud i rummet.

Categories: Aber