De fleste tænker hund og kat, eller måske en hamster eller en fugl, når de tænker husdyr.Og hvem elsker ikke at have et dyr i hjemmet? Dyr bringer tryghed og nærvær i hjemmet og giver mange dejlige timer og smil på læben. Desværre er der ind i mellem mennesker som får den tossede ide, at de skal have en aber som husdyr!

Men aber er vilde dyr og ikke husdyr. Aber hører til i regnskoven i store flokke der bevæger sig gennem skoven. De har brug for at være sammen med andre aber og klatre i træer og finde deres egen føde. Vi kan aldrig tilbyde aber de samme forhold i fangenskab.

Aber i fangeskab

Når vi har aber i zoologiske have er det primære formål at bevare de forskellige arter og uddanne folk om de vilde dyr og deres sårbare natur.Det er en vigtig mission, og noget der er brug for i vores verden hvor flere og flere bor i byerne og ved mindre og mindre om naturen. Alligevel, og selv om jeg selv elsker at se på aber i vores Zoo, så har jeg stadig svært ved at forlige mig med aber i fangenskab. For mig, ville det være bedre hvis alle aber var i regnskoven og havde mindst muligt at gøre med mennesker.

Silkeaber er måske undtagelsen? Selvom jeg ikke ville anbefale det, er der nogle mennesker der anskaffer sig en silkeabe som husdyr. Du kan læse mere om silkeaber som husdyr, og tips til at passe dem her: www.aber.dk/tips-og-gode-rad

Aber som kæledyr

Aber er dyre, lever lang tid, og kræver en stor del af din daglige tid. De harbrug for meget plads og så kan de være farlige. Nogle aber lever hele deres liv uden at forårsage skade på et menneske og kan omsorgsfuldt plejes som kæledyr. Men et kæledyrsprimat, der skal forblive i et bur, og har lidt eller ingen daglig berigelse eller aktivitet, er ensom, og er i sidste ende et elendigt kæledyr. Det er faktisk en slags dyremishandling for en person at holde kæledyr på den vis.

Aber er meget intelligente væsner. De er lige så kloge som et menneskebarn og stærkere end en voksen mand.

Hvis du er interesseret i aber,  er det bedste du kan gøre, at hjælpe til med at bevare de områder hvor de lever, og hvor regnskoven er truet. Se for eksempel her: redorangutangen.dk. Andre organisationer der arbejder for at bevare regnskoven er Greenpeace og Wwf Verdensnaturfonden.

Categories: Aber